איך קונים בריכה לבית? מומחי WiseBuy עונים על כל שאלה
בריכה ביתית היא הבילוי האולטימטיבי לקיץ - אך לפני שאתם קונים, הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני שבוחרים בריכה עילית לבית
מה המאפיינים של בריכה עילית?
גודל: חשוב לשים לב למידות הבריכה כפי שהן מופיעות בנתונים, ולא להתייחס לתמונות - בהן פעמים רבות מוצגים אנשים מוקטנים בפוטושופ, כדי שהבריכה תיראה גדולה יותר מכפי שהיא באמת. אורך או קוטר של 3 מטר מספיק לשכשוך של 4 מבוגרים. לשחייה אפשר להסתפק בשטח של 4x3 מטר (בצורת מלבן או אליפסה). בריכות באורך 4 מטר ומעלה מוגדרות "אולטרה".
עומק: בריכות עיליות ניתן למצוא בעומקים של כ-80-150 ס"מ למבוגרים, כ-10 עד 30 ס"מ לפעוטות וטווח הביניים לילדים.
צורות: רוב הבריכות הן בצורת עיגול, אליפסה או מלבן. יש גם צורות מורכבות יותר, כמו משושה או מתומן, אם כי הן נדירות יותר. בריכות רבות לפעוטת מגיעות בצורות לא סימטריות, לפי מבנה ה"מתקנים" המשולבים בהן (מגלשה, מדרגות ועוד). עיגול קל יותר להתקנה, אך צורה זו אינה יעילה בניצול השטח. עם זאת, הלחץ המופעל על המעטפת אחיד, ולכן בריכות בצורה זו נחשבות יציבות יותר. בריכות אובאליות (סגלגלות) מנצלות היטב את המקום הפנוי ומתאימות יותר לשחייה ומשחקי כדור. בריכות מלבניות מספקות מקסימום שטח לשחייה, אבל פחות יציבות בגלל הלחץ על הפינות.
חומרים: בריכות ביתיות עשויות בדרך כלל מיריעת PVC או חומר דומה, המחוזקות על ידי עמודים. בריכות אחרות עשויות מצינורות מתכת. בריכות לילדים קטנים עשויות חומר פלסטי בתצורה מתנפחת.
מהו גודל בריכה סביר ל- 4 אנשים?
לשכשוך ומשחק של ילדים מספיקה בריכה קטנה יחסית – כמטר קוטר או אורך ורוחב לפעוטות, בעומק של עשרות בודדות של סנטימטרים, או יותר ממטר קוטר/אורך ורוחב לילדים גדולים יותר וגובה של חצי מטר ומעלה. לשכשוך של 4 מבוגרים מספיקים כ-3 מטר אורך או קוטר ובעומק של פחות ממטר. לשחייה דרושה בריכה באורך של לפחות 4 מטר ורוחב של לפחות 2 מטר, עם עומק של יותר ממטר.
מה טווח המחירים של בריכה עילית?
לילדים – החל מכ-30 שקל לבריכה מתנפחת פשוטה לתינוקות עד כ-1,000 שקל לבריכות גדולות יחסית.
למבוגרים – בין 600 שקל ל-2 מטר אורך/קוטר ו-80 ס"מ גובה עד 30,000 (ולדגמים מסוימים אף יותר מ-40,000) שקל לבריכות גדולות באורך של מעל 10 מטר ועומק של עד מטר וחצי.
כמה עולה תחזוקה של בריכה עילית?
בריכה עילית דורשת, מלבד רכישת הבריכה, גם מילוי מחדש מדי פעם. בריכות קטנות לילדים מכילות בין כמה מאות ליטרים ליותר מקוב של מים – כאשר התעריף הנוכחי לקוב מים, לפי מחירון ראשות המים שפורסם בתחילת 2019, הוא 6.88 שקל לקוב עד 7 קוב בחודש, ו-12.96 שקל לקוב לכל קוב נוסף מעל ל-7 בחודש.
בריכה קטנה לצמד ילדים בדרך כלל ממולאת מחדש בכל שימוש של יום או יומיים (יותר מכך לא רצוי להשאיר בריכה קטנה מלאה, משום שאז מתפתחים בה חיידקים). בהנחה שהבריכה היא בצורת ריבוע באורך ורוחב מטר בודד ובעומק חצי מטר, היא תכיל כחצי קוב מים – ואם תמלאו אותה במהלך הקיץ 5 פעמים תשלמו כ-17 שקלים בסך הכל אם לא עברתם את ה-7 קוב, ואם עברתם אותם התעריף יכול להגיע לכ-33.3 שקלים.
בריכה בינונית יותר, המיועדת לכמה ילדים או לשכשוך של כמה מבוגרים, במידות של 2x4 מטר ועומק 75 סנטימטר, מכילה כ-3 קוב. בריכה כזו בדרך כלל תרצו למלא מחדש רק פעם בחודש, ולהשתמש בפילטר חשמלי, כלור וכיסויים כדי לוודא את ניקיון המים במהלך החודש. מחירם של המים למילוי אחד של בריכה כזו הם קרוב ל-21 שקלים בהנחה שלא עברתם את הצריכה החודשית של 7 קוב. אם עברתם אותה – המחיר למילוי של בריכה כזו יגיע עד כ-50 שקל.
בריכה באותו גודל בעומק המתאים יותר לשחייה מאשר למשחקי כדור – 2x4x1.20 מטר – מכילה כבר קרוב ל-10 קוב מים, שיביאו אתם הרבה מעבר לצריכה הביתית הרגילה ולכן סביר להניח שתשלמו על מילוי שלה בין 100 ל-125 שקלים.
לזה יש להוסיף את מחירן של טבליות כלור (עשרות שקלים למארז) וכיסויים (עשרות שקלים נוספים), כמו גם את המשאבות ומערכות הסינון המומלצות לשימוש עם בריכות גדולות, שעלותן יכולה לנוע בין 100 שקל למערכת בסיסית ועד מעל ל-1,000 שקל למערכת מתקדמת יותר לבריכות גדולות המכילות עשרות קוב מים. מערכות כאלו פועלות ללא הפסקה וצורכות לא מעט חשמל (עד 2 קוט"ש בערך), מה שיכול להעלות את חשבון החשמל בעשרות ואף במאות שקלים לחודש.
איך מרכיבים בריכה עילית, והאם דרושים כלים מיוחדים?
לבריכת יריעות כל מה שצריך לעשות הוא להשחיל עמודי וצינורות שלד לתוך שרוולים ביריעה, לגובה עמודי בסיס) ולרוחב (עמודי היקף). לבריכת צינורות מתכת כבדים דרוש יותר כוח. בריכות מתנפחות ניתן לנפח ידנית או באמצעות משאבה חשמלית ייעודית.
איפה אפשר למקם בריכה עילית?
בריכה עילית זקוקה למשטח ישר וחף ממכשולים, כדי למנוע מעידה או דריכה על אבנים ברגליים יחפות מצד אחד, ונזק לתחתית הבריכה מהצד השני. חצר חשופה לשמש עשויה לשמור על המים בטמפרטורה נוחה ללא צורך במחמם מים (שעולה מאות שקלים וצורך עד קרוב ל-3 קוט"ש), אך מצד שני מאיצה אידוי ודורשת מילוי מחדש לעתים קרובות יותר. עצים עשויים לספק הצללה והגנת רוח טבעית ולחסוך רכישה של גופי הצללה חיצוניים, אך גם להשיר עלים לתוך המים וללכלך את הבריכה.
האם ניתן למקם בריכה עלית במרפסת או בגג?
תלוי בנפח שלה – בריכות קטנות לילדים המכילות מעט מאוד מים יכולות להיות במרפסת או על גג, אך שימו לב שמדובר בבריכות קטנות לפעוטות ומשקל המים מצטבר במהירות.
בריכות גדולות יותר, המיועדות גם לבוגרים, יכולות לשקול טונות שלמות. כך למשל, בריכה מרובעת בגודל 2x4 מטר יכולה להכיל כמעט 7 קוב מים, שהם משקל של 5 מכוניות. אפילו בישראל, בה רוב הבתים בנויים בטון ולא עץ ומתכת כמו במדינות אחרות, יש סיכוי סביר שהמבנה לא יוכל לשאת משקל כזה. לכן, לפני רכישת והתקנת בריכה המיועדת גם למבוגרים יש להזמין קונסטרוקטור לבדיקת המבנה והמלצה על המיקום והמשקל האפשריים (אם בכלל) לבריכה כזו.
איזה ציוד נוסף צריך כדי להשתמש בבריכה עילית?
חלק מהבריכות הגדולות מגיעות עם משאבה חשמלית ומסנן. תפקידה של המשאבה להזרים את המים דרך המסנן, המנקה את המים. ישנם סוגים שונים של מסננים, כאשר האיכותיים ביותר הם מסנני חול. מסננים מהסוג הזה תמיד טובים, אך מומלצים במיוחד לברכות של כ-15-14 קוב מים ומעלה. לכמות קטנה יותר של מים אפשר להסתפק במסנן פשוט יותר. לבריכות גבוהות יחסית מצורף גם סולם טיפוס. חשוב לשים לב שהסולם חזק ובטיחותי וממוקם רחוק מצינורות או מפגעים פוטנציאליים אחרים שילדים יכולים למעוד או ליפול עליהם.
לחלק מהבריכות מצורפות יריעת כיסוי, ולאחרות ניתן לרכוש כאלו בנפרד. מומלץ מאוד להצטייד ביריעה כזאת כדי לכסות את הבריכה כשהיא אינה בשימוש, וכך לשמור על ניקיונה ולצמצמם את אידוי המים. כיסוי הבריכה חשוב עוד יותר בסביבת ילדים קטנים, כדי למנוע מהם להיכנס לבריכה ללא השגחת מבוגר.
אביזרים נוספים שניתנים לרכישה בנפרד כוללים אמצעי הצללה, מתקן חימום למים, מסננים מתקדמים, שואב או רובוט לניקוי של קרקעית הבריכה (ובדגמים מתקדמים גם דפנותיה) וחומרי ניקוי ייעודיים. לתחזוקה ולניקיון ברמה אופטימלית, סביר להניח שתצטרכו להצטייד בכמה מהמוצרים האלה.
כמובן, לא כל הציוד הזה נדרש מראש. אפשר להתחיל להשתמש בבריכה עם הציוד הבסיסי, ובהמשך להצטייד באביזרים נוספים לפי הצרכים בפועל.